politechnika opolska
Gdzie jesteś: Strona główna / Studia I stopnia stacjonarne – Technologia żywności i żywienie człowieka

Technologia żywności i żywienie człowieka - Studia I stopnia

Profil kierunku

  • ogólnoakademicki

Tryb i forma studiów

  • studia stacjonarne I stopnia (inżynierskie), czas trwania 7 semestrów
  • studia niestacjonarne I stopnia (inżynierskie), czas trwania 7 semestrów

Jakie przedmioty warto zdawać na maturze?

Język obcy nowożytny i 2 przedmioty spośród następujących: matematyka, informatyka, fizyka, biologia, chemia, język polski.

Specjalności

  • jakość i bezpieczeństwo żywności (S, NS),
  • żywienie człowieka i dietetyka (S,NS)

Planowane uruchomienie nowej specjalności dla studiów rozpoczynających się od roku akademickiego 2021/2022

Program zajęć

Jakość i bezpieczeństwo żywności

Podczas studiów studenci zdobywają wiedzę z zakresu:

    • najnowszych technologii przetwarzania surowców spożywczych i metod oceny jakości żywności;
    • metod organizacji procesów technologicznych w przemyśle spożywczym pod kątem ich higieny i bezpieczeństwa;
    • technologii i jakości produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego;
    • biotechnologii i toksykologii żywności;
    • żywienia człowieka wraz z elementami anatomii i fizjologii.

Żywienie człowieka i dietetyka

Podczas studiów studenci zdobywają wiedzę z zakresu:

    • najnowszych technologii przetwarzania surowców spożywczych i metod oceny jakości żywności;
    • technologii produkcji potraw;
    • oceny stanu odżywienia organizmu;
    • przygotowywania potraw zgodnie z wytycznymi danych diet;
    • biotechnologii i toksykologii żywności;
    • żywienia człowieka wraz z elementami anatomii i fizjologii.

Zostań naszym studentem

Trwa rekrutacja na Politechnikę Opolską