politechnika opolska

Konferencja "Sekrety Żywności - w świecie ciągłych wyborów"

W dniu 27.03.2025 r. odbyła się konferencja „Sekrety Żywności – w świecie ciągłych wyborów”. W wydarzeniu wzięło udział ponad 250 uczestników, którzy mieli okazję zdobyć wiedzę na temat najnowszych trendów i badań dotyczących żywności oraz zdrowego stylu życia.

Podczas konferencji poruszono szereg istotnych zagadnień, w tym:

  • Nie taka oliwa ekstra, jak ją sprzedają – analiza rynku oliwy oraz wyzwań związanych z jej jakością.
  • Urzędowa kontrola żywności – badania i nadzór – rola instytucji nadzorczych w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności.
  • Żywność medyczna – dla kogo, po co i dlaczego jej wysoka jakość jest tak ważna – znaczenie żywności funkcjonalnej dla zdrowia.
  • Odwróćmy bieg czasu – dieta i VR mogą poprawić jakość życia seniorów – innowacyjne metody wspierania zdrowia seniorów poprzez dietę i nowoczesne technologie.

Podczas konferencji tradycyjnie odbyła się również sesja konkursowa, w której uczniowie mieli okazję zaprezentować swoje prace nawiązujące do tematyki konferencji.

Oprócz wykładów podczas konferencji uczestnicy mieli możliwość sprawdzić swoje umiejętności w wirtualnym świecie za pomocą okularów VR oraz skorzystać z symulatora gotowania.

Dziękujemy partnerom wydarzenia:

  • Firmie SFD – za wsparcie oraz dostarczenie napojów izotonicznych,
  • Hard Beans Coffee Roasters – za zapewnienie pysznej kawy.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom i prelegentom za obecność, inspirujące dyskusje oraz wymianę doświadczeń.

Już teraz zapraszamy na kolejną edycję konferencji w przyszłym roku!

Zapraszamy do zapoznania się z szerszymi relacjami z wydarzenia:

https://po.edu.pl/oliwa-z-oliwek-najczesciej-falszowanym-produktem-w-ue-za-nami-konferencja-o-sekretach-zywnosci/

https://www.youtube.com/watch?v=s43pM8lqdrE