Opiekun koła
dr hab. inż. Dominika Matuszek
ul. Stanisława Mikołajczyka 5, 45-271 Opole
tel. +48 77 449 8470
pokój E-304
e-mail: d.matuszek@po.edu.pl
Władze koła
Funkcja | Imię i nazwisko | od | do |
Prezes | Dorota Kistela | 28.02.2020 | obecnie |
V-ce Prezes | Marcin Krajczy | 28.02.2020 | obecnie |
Skarbnik | Karolina Grajoszek | 28.02.2020 | obecnie |
Studenckie koło naukowe ŻUBR zostało założone w 2004 roku na Wydziale Mechanicznym przy Katedrze Technologii Rolniczej i Leśnej, wtedy także skupiało uwagę szczególnie na zagadnieniach rolnictwa i leśnictwa. Od 2013 roku koło należy do Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki a działa przy Katedrze Inżynierii Biosystemów. Wraz z powstaniem kierunku Technologii Żywności i Żywienie Człowieka zmieniło profil swojej działalności i obecnie zajmuje się tematyką żywienia i technologią żywności.
Działalność koła koncentruje się na:
- podnoszeniu umiejętności i kwalifikacji w dziedzinie technologii żywności oraz dietetyki,
- prowadzeniu doświadczeń/warsztatów w zakresie technologii żywności (np. utrwalania żywności poprzez wędzenie),
- wyjazdach naukowych w celu poznania technologii wykorzystywanych w przedsiębiorstwach produkcyjnych nie tylko od strony teoretycznej ale również praktycznej,
- propagowaniu zdrowego stylu życia, w tym prawidłowego sposobu odżywiania,
- współpracy z firmami z branży rolno-spożywczej.
Ponadto, członkowie SKN ŻUBR czynnie uczestniczą w konferencjach i seminariach naukowych, organizują warsztaty tematyczne dla dzieci i młodzieży w wieku szkolnym oraz angażują się w przygotowywanie różnego rodzaju imprez związanych z żywieniem i dietetyką i promujących prawidłowy styl odżywiania.
Od 5 lat SKN ŻUBR organizuje Ogólnopolską Konferencję Naukowo-Warsztatową „Zdrowa Opolszczyzna”. Podczas konferencji uczestnicy mają możliwość wysłuchania referatów przedstawionych przede wszystkim przez praktyków. Natomiast w sesji konkursowej studenci (z całej Polski) rywalizują o uzyskanie nagrody za najlepszą prezentację. Tematyka konferencji dotyczy zagadnień związanych z produkcją żywności i odżywianiem.
Obecnie w kole aktywnie działa około 12 osób (stan na 28 luty 2020). Członkami koła są głównie studenci Technologii Żywności i Żywienie Człowieka ale także innych kierunków z Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki czy Wydziału Mechanicznego.
Spotkania koła
Spotkania koła odbywają się cyklicznie w roku akademickim co ok 2 tygodnie. W okresie wzmożonej pracy spotkania odbywają się częściej. W zależności od konieczności i warunków spotkania odbywają się w Budynku Politechniki Opolskiej przy ul. Mikołajczyka 5 (segment E, III piętro) lub zdalnej przez etele lub fb.
Zapraszamy na nasz fanpage, gdzie znajdziecie więcej informacji o naszej bieżącej działalności.