Dietetyka i jakość żywności

KSZTAŁCIMY DLA ZDROWEJ PRZYSZŁOŚCI!
Nadwagę ma już trzech na pięciu dorosłych Polaków. Co czwarty jest otyły. Za pięć lat tych ostatnich będzie aż 30%. Nadmiar zbędnych kilogramów ma 31% chłopców i 20% dziewczynek. Natomiast z otyłością zmaga się już 13% chłopców i 5% dziewczynek. Przez otyłość nie tylko chorujemy, lecz także umieramy. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) rocznie z powodu chorób związanych z nadwagą i otyłością umiera ponad 2,5 mln osób na świecie – informuje Narodowy Fundusz Zdrowia.
Z kolei Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego w swojej piramidzie zdrowego żywienia i aktywności podkreśla, że ruch i ćwiczenia fizyczne są kluczowym elementem drogi na szczyt zdrowej sylwetki. Kolejne piętra zajmuje właściwa dieta. Powyższe dane wskazują, że dietetycy mają i będą mieli bardzo dużo pracy a producenci żywności będą zwracali jeszcze większą uwagę na bezpieczeństwo i jakość oferowanych produktów. Dietetyka i jakość żywności to praktyczny, unikatowy w skali kraju kierunek ponieważ dotyczy nie tylko kwestii związanych z prawidłowym odżywianiem się czy promocją zdrowia. Odpowiada także na wyzwania związane z szybkimi przemianami technologicznymi współczesnego świata.
Profil kierunku
- praktyczny
Tryb i forma studiów
- studia stacjonarne I stopnia (licencjackie), czas trwania 6 semestrów
- studia niestacjonarne I stopnia (licencjackie), czas trwania 6 semestrów
Jaki przedmiot warto zdawać na maturze
Specjalności studiów licencjackich
- Dietetyka i żywienie człowieka (S, NS),
- Jakość i bezpieczeństwo żywności (S, NS),
Program zajęć
Podczas studiów studenci zdobywają wiedzę z zakresu:
- dietetyki i żywienia człowieka w różnych stanach fizjologicznych;
- żywienia zbiorowego;
- psychologii i psychodietetyki;
- systemów jakości i bezpieczeństwa żywności;
- najnowszych technologii przetwarzania surowców spożywczych i metod oceny jakości żywności;
- metod organizacji procesów technologicznych w przemyśle spożywczym pod kątem ich higieny i bezpieczeństwa;
- biotechnologii, toksykologii i higieny żywności;
- technologii produkcji potraw i ich przygotowania wg wytycznych konkretnych diet;
- oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia organizmu;
- anatomii i fizjologii człowieka;
- podstaw immunologii i klinicznego zarysu chorób;
Wśród podstawowych treści kształcenia znajdują się m.in.: chemia, psychologia, pierwsza pomoc przedmedyczna, podstawy ekologii i ochrony środowiska, mikrobiologia. Grupa treści kierunkowych obejmuje m.in.: żywienie człowieka, żywienie zbiorowe, produkcję surowców roślinnych i zwierzęcych oraz technologię ich przetwarzania, technologie żywności z towaroznawstwem, systemy jakości i bezpieczeństwa żywności, dietetykę ogólną, podstawy immunologii oraz anatomii i fizjologii człowieka, biochemię żywienia, analizę i ocenę jakości żywności, biotechnologię oraz przechowywanie i utrwalanie żywności, kliniczny zarys chorób, prawo żywnościowe z bioetyką, pracownię żywienia i dietetyki oraz wyposażenie techniczne w produkcji żywności.